Libertatea este privilegiul de a ne elibera de lucrurile care nu ne plac, pentru a deveni robii lucrurilor care ne plac.

joi, 22 iulie 2010

Belsugul luminii

Fotografii, care se cred foarte buni, nu au nevoie de sfaturi. De aceea inchin acest "calendar" acelor pasionati care cutreiera tara in cautare de frumuseti, avand ca tovaras de drum aparatul lor - mai sofisticat, sau mai simplu.Sa plecam de la adevarul ca orice subiect poate fi fotografiat mai bine, daca omul din spatele aparatului isi da osteneala sa se familiarizeze cu cateva elemente de baza si cauta sa incorporeze in imaginea pe care o face, o farama din simtirea lui.Elementele de baza se pot invata; in eeea ce priveste simtirea...In timpul verii lumina este pretutindeni foarte puternica, de la munte, peste sesurile intinse, pana la plajele litoralului. Fotografii se bucura de acest belsug de lumina, pentru ca pot inchide mult diafragma si obtine astfel imagini clare din imediata apropiere, pana la orizont.Lumina trebuie insa evaluata numai sub raport cantitativ? Cei care o analizeaza si sub raport calitativ, reusesc sa realizeze imagini mult mai bune.Orice fotograf trebuie sa se obisnuiasca, sa-si cunoasca "materia prima", lumina cu care lucreaza. In afara de intensitate, pe care o afla usor cu exponometrul, trebuie sa se determine in primul rand directia luminii si apoi caracteristici precum difuzia, concentrarea, culoarea, lumina reflectata s.a.Lumina produce umbre, care la randul lor trebuie atent urmarite. Jocul dintre lumini si umbre scoate in evidenta formele de relief, dand adancime si volum, Dar nu numai atat; prin tonalitatile diferite si formele care apar, acest joc da imaginii vitalitate si configuratii plastice variate.Tentatia de a "trage" cadre in dreapta si-n stanga este mare. Faceti poze de amintire, imagini documentare, carti postale, dar din fiecare calatorie cautati sa va intoarceti cel putin cu o imagine mai aproape de sufletul dumneavoastra, care sa insemne mai mult decat o copie fidela a subiectului pe care l-ati avut in fata. Cunoasterea intima, adancita, a luminii va fi de mare ajutor pentru astfel de imagini mai deosebite.

EUGEN IAROVICI (revista ROMANIA PITOREASCA nr 7 (163) iulie 1985

2 comentarii:

Jose Ramon Santana Vazquez spunea...

...traigo
sangre
de
la
tarde
herida
en
la
mano
y
una
vela
de
mi
corazón
para
invitarte
y
darte
este
alma
que
viene
para
compartir
contigo
tu
bello
blog
con
un
ramillete
de
oro
y
claveles
dentro...


desde mis
HORAS ROTAS
Y AULA DE PAZ


TE SIGO TU BLOG
CON saludos de la luna al
reflejarse en el mar de la
poesía...


AFECTUOSAMENTE
PERSONAGGIO2

ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DEL FANTASMA DE LA OPERA, BLADE RUUNER Y CHOCOLATE.

José
Ramón...

Roxana spunea...

Multam mult! Pica bine niste sfaturi! Singura belea e ca pentru un amator respectarea unor reguli, chiar si insusite "ca la carte" e destul de greoaie. In excursii, de exemplu, nu am de cele mai multe ori timp nici pt "a fura" din frumusetile din jur. Cat despre imaginile "aproape de suflet" care exprima ... dincolo de forma si culoare... e cu atat mai greu pt un neprofesionist. Raman insa la parerea ca ne aflam pe teritoriul unei arte si JOS PALARIA inaintea talentului unora ca dvs.(de exemplu). Noi, ceilalti, e bine sa ne cunoastem "locul din sala".

Trimiteți un comentariu