Libertatea este privilegiul de a ne elibera de lucrurile care nu ne plac, pentru a deveni robii lucrurilor care ne plac.

joi, 28 mai 2009

Photoshop - Layer & Layer Mask

http://www.ellutza.info/index.php/general/elemente-de-navigatie-de-ce-sa-folosim-layere.html


Click on pic to enlarge

''Layer'' este unealta cea mai puternica si flexibila din Photoshop: eu folosesc pe scara larga layerele pentru corectiuni selective de culoare, contrast, reducerea zgomotului, etc, si pentru tehnici particulare, cum ar fi expuneri combinate.Layerele sunt ca niste coli puse una peste cealalta. Puteti ascunde anumite zone dintr-un layer (strat), sau de a-l reda semi-transparent pentru a vizualiza continutul de strat de sub el. Când deschideti o imagine, exista doar un singur layer (strat) ("background"-ul), ce contine imaginea. Puteti copia întreaga imagine, o parte a imaginii, o alta imagine sau orice altceva într-un al doilea strat. Aveti posibilitatea de a crea toate layerele pe care doriti, puteti sterge layerele sau puteti ajusta (corecta) selectiv proprietatile din fiecare layer.
Layer Mask
Layer Mask permite sa afisati doar o parte din strat, folosind o simpla masca si instrumentul Paintbrush. Daca nu ati utilizat niciodata Layer Mask, puteti învata sa-l folositi în câtiva pasi: este mult mai usor decât ati putea crede. Deschideti o imagine in Photoshop si inserati o alta imagine in al doilea nivel.
Selectati stratul "Layer 2" si dati clic pe meniul Layer > Add Layer Mask > Hide All pentru a aplica Layer Mask. Layer 2 devine invizibil, si un chenar negru (reprezentând masca) apare alaturi de strat. Selectati instrumentul Paintbrush : asigurati-va ca este setat la culoare alb. Acum, "pictati" imaginea: zonele peste care aplicati pensula in alb, ne dezvaluie imaginea mascata (ascunsa). Ce sa întamplat? Cu Paintbrush, ati sters parti din masca ce ascundea Layer 2.În acest moment, folositi o pensula alba. Selectati culoarea neagra si pictati in continuare pe imagine: zonele care au fost aratate vor deveni invizibile. Pensula alba sterge parti mascate , pensula neagra recreaza zonele eliminate. Repetati operatiunile pâna când veti întelege cu certitudine cum functioneaza Layer mask.
In continuare va vom arata cateva din foarte multele aplicatii ce se pot face cu acest instrument versatil.
Expuneri combinate pentru a extinde gama dinamica (high dynamic range)
Cu layer si layer mask, puteti combina doua sau mai multe fotografii pentru a crea o singura imagine cu o gama dinamica foarte mare: de multe ori folosesc aceasta tehnica pentru rasarituri si apusuri, iar rezultatele sunt spectaculoase! Fotocamerele reflex au o gama dinamica de 7-8 stop, chiar daca este foarte buna, în anumite situatii, nu este de ajuns. Combinarea expunerilor va permite, sa fotografiati cele mai dificile scene, fara limite de gama dinamica.
Primul pas al tehnicii este de a lua mai multe expuneri ai aceluiasi subiect. Montati aparatul de fotografiat pe trepied si luati mai multe imagini ale aceleasi scena variind timpul de expunere de la pas la pas, o imagine trebuie sa fie expusa pentru zonele mai luminoase ale scenei, iar o alta imagine sa fie corect expusa pentru zonele întunecoase. Utilizati histograma, pentru a verifica expunerea.
Deci prima fotografie este expusa pentru zonele mai luminoase (soarele si cerul), în timp ce a doua fotografie este expusa pentru zonele intunecoase (primul plan). Camera a fost montata pe trepied si parametrii (diafragma, balansul de alb, ISO, etc.) au ramas la fel pentru ambele imagini, am schimbat doar timpii de expunere.
Deschideti fisierele RAW cu Adobe Camera RAW, folosind aceeasi parametri, nu aplicati nici o corectie de expunere. Utilizati ca fundal imaginea expusa corect la zonele intunecoase si puneti cealalta imagine cu expunerea corecta pt cer, în cel de-al doilea layer.
Prin Layer Mask puteti afisa numai zonele expuse corect a oricarei imagini. O pensula lata (500, 1000 px sau mai mult) este ideala pentru a crea o tranzitie naturala si graduala între diferitele zone de luminozitate.Puteti folosi o pensula de dimensiuni reduse pentru a face mici corecturi, si perie neagra pentru a ascunde zonele care au fost facute accidental vizibile.
Sharpening selectiv
Cand imaginea are mari zone neclare (nefocalizate), utilizez întotdeauna Layer Mask pentru a aplica sharpening numai pe subiectul nefocalizat, nu si pe fundal. Aceasta tehnica este deosebit de utila pentru imagini luate la mari sensibilitati ISO, atat pentru fotografii la rezolutie completa, cat si pentru imagini in format web.
Daca aplicati sharpening pe toata imaginea, zgomotul devine clar vizibil si pe fundal. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, creati o copie a fotografiei pe un al doilea layer (click-dreapta in tab-ul Layer si selectati "duplicate layer" din meniul aparut). Aplicati Smart Sharpen numai pe copie, in timp ce reduceti zgomotul de pe fundal, apoi aplicati Layer Mask pe copie. Cu pensula,redati vizibile numai zonele focalizate (subiectul): rezultatul este un subiect perfect clar pe fundalul lipsit de zgomot si artifacte.
Alte corectii selective
În general, corectii de contrast, saturatie, culoare, etc. sunt aplicate pe întreaga imagine, dar, în unele cazuri, e preferabil sa le aplicati doar pe anumite zone. Cu Layer Mask, puteti lumina doar anumite zone a fotografiei (de exemplu, umbrele într-un peisaj), puteti mari contrastul doar unde doriti sa dati mai multa putere imaginii (de exemplu, pe aripile de fluture), puteti spori efectele de lumina .... Singura limita este creativitatea voastra.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu